Ska du börja odla? Här är ett startkit för nybörjare

Går du i odlingstankar och ska börja odla något hemma eller i trädgården? Vi känner igen oss. En gång i tiden så gick jag i samma tankar och började titta ut relevanta platser att odla på där jag vägde in flera parametrar så som ljus, vind, vatten/regn hur temperaturen brukar vara på just det stället osv. Det man ofta glömmer bort när man ska börja odla är att ha de rätta verktygen och redskapen som kanske inte krävs, men som är bra att ha då det underlättar för dig som ska börja odla.

Här är nybörjar-startkitet

Startkitet är anpassat för dig som ska odla i krukor på till exempel balkong, inomhus eller i mindre trädgårdar.

  • Liten spade
  • Saxar avsedda för trädgårdsarbete
  • Uppsättning av krukor, många små (10 cm diameter), några st mellanstora (25 cm diameter) samt ett par större som kanske är 40 cm i diameter och uppåt.
  • Vattenkanna med bra stril för jämn bevattning
  • Markeringspinnar, dvs träpinnar som du kan skriva på. Bra när du ska hålla reda på vad det är du odlat och när fröet såddes.
  • Såjord, försök hitta en så näringsrik som möjligt
  • Drivhus, dvs ett litet hus som ofta har trä-, eller metallramar och glas/plast-fönster. Perfekt som ett slags mini-växthus så dina växter får rätt värme och bra ljus.

Tanken med startkitet är att du ska vara förberedd för alla möjliga sorters odlingar med allt vad det innebär.

Skrivet av

Christoffer Borg Mattisson

Skribent på OdlingsGuiden.se. Stort intresse för fotografering, trädgård, hus & hem. Är riktigt duktig på att odla saker och mindre duktig på att hålla sakerna levande. Därför är det tur att jag bor ihop med en tjej som har oerhört vårdande, gröna fingrar, som då tar hand om allt jag odlat. Brinner för miljön och vill att fler ska upptäcka hur lätt och billigt man kan klara sig på att odla saker hemma istället för att köpa i butiken.