Lavendel

Lavendel, denna underbara och väldoftande växt. Lavendeln är väldigt vanlig runt om i våra trädgårdar. Många har den i sin trädgård, riktigt fina lavendelbuskar som klarat sig i många år. Lavendeln är oerhört populär bland fjärilar, humlor och bin där de sistnämnda hjälper till väldigt mycket kring pollineringen. Antingen så köper man färdiga plantor vilket brukar kosta runt 100-lappen för 3-4 plantor i plastkruka. Eller så köper du lavendelfröer och odlar detta själv. Själva busken blir ca 50 centimeter hög och blommar vanligtvis under juli och augusti. Lavendelfröer kan du köpa i de flesta trädgårdsaffärer och mataffärer.

Odla egen lavendel med fröer

Innan du odlar lavendeln själv så är det en god idé att titta ut bra platser där den kan stå och trivas. Lavendel trivs bra på soliga platser och i väldränerad jord. Antingen så odlar du lavendeln i kruka och har den där alltid, eller så sår du lavendel i till exempel en rabatt eller ett trädgårdsland.

Antingen sår du direkt i trädgården eller så förodlar du, mer om det längre ner på sidan.

Det finns många olika sorters lavendel där många är ute efter de som är mest väldoftande. Fjärilslavendel kanske är den som är vackrast att titta på, men doftar inte så mycket. Den vi föredrar är den med nästan grå buske och ser allmänt torr ut. Den ger en väldigt behaglig och ”skarp” doft av lavendel som sprids i runt där buskarna står. Munstead heter den sorten och den är väldigt bra för det skandinaviska klimatet. Är det en lavendelhäck du vill ha så rekommenderar vi Hidcote Blue som den sorten heter.

  1. Titta ut en bra odlingsplats. Kruka, rabatt eller trädgårdsland föredras.
  2. Skaffa fröer
  3. Se till att jorden är fuktig när fröerna sätts ner
  4. Sätt ner ett(1) frö per 25 centimeter runt om

Förodla lavendel och plantera ut

Så fröerna glest i fuktad såjord som är anpassad för att så fröer i. Ställ krukan i ett kylskåp i cirka 3-6 veckor. Ta ut krukan och när fröna grott sätter du en(1) planta per kruka. Ställ krukan ljust och svalt så att den är redo att planteras ut efter frosten försvunnit.

Gör doftpåse av lavendel

I många välsorterade inredningsbutiker går det att köpa lavendel som doftpåse. Detta kan du göra själv om du inte vill köpa det. När sommaren börjar gå mot sitt slut så kan du ta blommorna och torka dem. Därefter lägger du blommorna i en doftpåse och njuta av den behagliga doften, antingen i en garderob eller i ett rum. Lavendeln är en växt som doftar även om den är ”död”, vilket är ganska ovanligt.

Användningsområden för lavendel

  • Doftpåsar, doften skrämmer bort malar vilket är bra om du har doftpåsen i till exempel en garderob eller linneskåp.
  • Parfymindustrin använder ofta lavendel som en del i parfymens doft.
  • Krydda, i vissa länder använder man lavendel som krydda för till exempel kött.
  • Te, lavendel förekommer i en del sorters örtte och ger en behaglig smak.
  • Parfymering av kläder, om du har en doftpåse i till exempel en garderob
  • Läkeväxt, lavendel anses vara både lugnande och kramplindrande

Lycka till med att odla egen lavendel. Vi tar gärna emot feedback, därför ber vi dig kontakta oss om du hittar något som är fel i denna guiden eller duhelt enkelt vill ge oss beröm.