Paprika

Nu ska vi gå igenom hur enkelt det är att odla paprika hemma i trädgården, inomhus eller på balkongen. Det finns många olika sorters paprika, rent färgmässigt så är det vanligast med röda, gröna och gula/orangea paprikor – det är sådana som du hittar i din mataffär. Precis som med allt annat så finns det många sorter som har lika många namn. Vad sägs om; California Wonder, Golden Calwonder, Marconi Rosso, Zlata, Mohawk, Nikita, Tequila, Dumas, Ontario, Brownie, och Lipari? Det är säkert namn du hört eller sett förut men kanske inte vetat att det faktiskt är namn på paprikor.

Odla paprika med fröer i kruka

För att odla paprika med fröer så är det absolut enklast om du tar fröerna från en paprika du köpt i mataffären och som du tyckte var god. Pilla ut kärnorna, rensa bort eventuellt fruktkött från dem och låt dem ”torka” några dagar.

Därefter kan du ta en kruka på ca 15 cm i diameter, fylla på med näringsrik såjord och peta ner 4-5 kärnor med ca 2 cm mellanrum. Se till så att såjorden är fuktig när du petar ner kärnorna

Vad händer sen? Då rekommenderar vi att du ställer krukan där det är varmt, till exempel i ett fönster som har ljus större delen av dagen. Se till så att jorden är fuktig och ta sedan en bit gladpack/plastfolie över krukan så att den i stort sett sluter tätt. Ställ krukan i fönstret och vänta några dagar tills fröerna börjat gro. Tänk på att paprika trivs i fuktig men ej blöt jord.

Har du drivhus så kan du göra samma sak som jag nyss beskrev men att du skippar gladpacken, den behövs inte om du har drivhus. Paprikan trivs väldigt bra i växthus.

Fröerna har börjat gro

När paprikafröerna har börjat gro så kan du flytta över plantorna till egna krukor. Ställ då på ett ljust och svalt ställe så att paprikan få chansen att växa till sig och bli en kraftig växt som klarar sig bra.

Plantera ut paprikaplantan

När frosten är försvunnen och risken för frost är borta så kan du plantera ut paprikaplantorna på lämpligt ställe. Vi rekommenderar att fortsätta ha paprikorna i kruka då du enkelt kan flytta dem om det skulle behövas.

Odla paprika på balkong

Ska du odla paprika på balkong så gör du likadant som jag beskrivit där uppe.

Lycka till med att odla paprika!