Citronmeliss

Citronmeliss är en väldigt lättodlad ört som sprider sig som ogräs på friland. Citronmeliss har en fräsch, citronaktig doft och smak.

Citronmelissen är en ört vars växt blir ca 70 cm hög som högst. Dofterna och smakerna påminner om citron men någonstans där tar likheterna slut. Ett vanligt användningsområde för citronmeliss är tidigare som en slags läkeört och medicinalväxt då den ansågs vara som ett lugnande medel, mot smärta och vid vissa sjukdomar. Dee vanligaste användningsområdena för citronmeliss idag är förmodligen som garnering på till exempel kladdkaka eller som ingrediens till exempelvis smoothies, drinkar och andra drycker då det får en frisk smak. Även vid matlagning går det bra att använda citronmeliss. Sök på nätet efter bra recept där citronmeliss är med om ni vill testa.

Odla citronmeliss i trädgården

Citronmeliss finns ofta att köpa i mataffären i färdig kruka. Då rekommenderar vi att man odlar det själv så att man inte behöver köpa en hel kruka för ca 29:- när man bara behöver några blad åt gången. Det kallar vi för slöseri. Att odla citronmeliss är inte jättesvårt, om man ger växten rätt förutsättningar. Citronmeliss trivs bra i solen.

Antingen sår du ett frö på våren eller så köper du en färdig växt och sätter ner där det passar. Tänk på att den sprider sig en del vilket gör att den kanske behöver lite utrymme, därför rekommenderar vi ca 30-50 cm mellanrum mellan plantorna för att få ordentligt med plats.

Bisuga och hjärtansfröjd – alternativa namn

Förr i tiden så kallade man citronmelissen för bisuga och hjärtansfröjd. Bisuga kom till då den anses dra till sig bin, därav namnet. Ett användningsområde för biodlare är att gnida in nya bikupor med citronmeliss då den drar till sig bina som i sin tur gör honung. Om honungen får smak av citronmeliss vet vi inte men det vore en intressant kombination, helt klart. Hjärtansfröjd kommer från ett brännvin som kallas detta och är smaksatt med just citronmeliss, men också då man förr ansåg att citronmeliss var stärkande för hjärtat – detta är något som inte är bekräftat, att det skulle vara stärkande för hjärtat. Varken brännvinet eller citronmelissen.