Vad ska man odla hemma?

Vi får varje vecka massvis med frågor och meddelanden från odlingsintresserade människor som vill börja odla saker hemma. Det är frågor som gäller allt från starka och särskilda kryddor till exotiska frukter som många har börjat intressera sig för. För några år sedan var det väldigt ”inne” att odla chili hemma och många jämförde sina chiliodlingar och provsmakade i grupp, lite som en modern slags bokcirkel fast man byter ut boken mot chili och diskuterar smakerna, hettan och själva odlandet av chilin istället. Något som på senare år har bubblat upp som en utmanare till traditionell odling med jord, är hydroponisk odling, något som Emil har skrivit mer om här (klicka här för att komma till inlägget).

Många av frågor är ställda på ganska liknande sätt, det är en person som vill odla något hemma på sin balkong, i sitt kök eller i sin trädgård eller trädgårdsland som är fullutrustat med pallkragar, bevattning, rätt ljus osv. Själva frågan många ställer oss är rakt upp och ner ”vad ska man odla hemma?”. Svaret på den frågan är alltid den samma, nämligen ”allt, du kan odla allt hemma, allt handlar om vad du har för vilja, tålamod och utrustning i vissa fall”. Därför vill vi med detta inlägget lista våra experters tips på saker man kan odla hemma. Det gäller dig som har fullutrustad trädgård med stans vassaste verktyg och övrig utrustning som kommer få växterna, blommorna, kryddorna, frukterna eller vad det nu är du ska odla, att trivas som fisken i vattnet – förlåt, i din trädgård – eller för dig som bara har några få kvadratcentimeter att odla på hemma i lägenheten med starkt solsken hela dagarna. Vi ska försöka pricka allas önskemål och behov. Häng med!

Grönsaker som du enkelt kan odla hemma

Just grönsaker är något som väldigt många vill odla hemma för att dra ner på kostnaden för att hela tiden köpa och lägga pengar på grönsaker i butikerna. Här kan du med fördel odla exempelvis egen zucchini hemma i trädgården istället för att betala dyra pengar i butiken.

Bär som du med fördel kan odla hemma och som smakar ännu godare än butikens

VA?! Tomat är väl för fasen inget bär? Jodå, tomater är bär. Inte nog med att tomater är bär, de är oerhört nyttiga och goda också! Här ser du expertens lista på bär som du enkelt kan odla hemma och återigen, gör att du slipper gå till butiken och köpa onödigt dyra bär. Detta är ett bra sätt att hålla nere kostnaderna på. Vindruvor, naturens egen C-vitaminboost, precis vad vi människor behöver! Har du balkong? Inga problem, med bra planering så kan du få världens goaste vindruveproduktion hemma på balkongen. Då blir grannarna gröna av avundsjuka!

Örter/kryddor som du hur enkelt som helst odlar hemma

Basilika, 29:- för en planta i din närmaste mataffär. Känner ni igen det? Fullständigt onödigt. Skrället kommer att stå vackert i ca 2-3 dagar för att sedan dö en plågsam död på din diskbänk, bortglömd och ej vattnad som den borde blivit. Stackars planta att sätta livet till för att att du behövde 3-4 blad till garnering. Oavsett om du ska ha en basilikaplanta till garnering eller till smaksättning så är det absolut att rekommendera att du har en eller flera basilikaplantor hemma och dessa odlar du hur enkelt som helst! Malört är också en fantastisk krydda till exempelvis brännvinet kring påsk, midsommar, kräftskivan eller julen.

 

Inlägget uppdateras och listorna fylls på frekvent!

Skrivet av

Christoffer Borg Mattisson

Skribent på OdlingsGuiden.se. Stort intresse för fotografering, trädgård, hus & hem. Är riktigt duktig på att odla saker och mindre duktig på att hålla sakerna levande. Därför är det tur att jag bor ihop med en tjej som har oerhört vårdande, gröna fingrar, som då tar hand om allt jag odlat. Brinner för miljön och vill att fler ska upptäcka hur lätt och billigt man kan klara sig på att odla saker hemma istället för att köpa i butiken.