Vindruvor

Vinrankor är en fantastisk och starkväxande växt. De söta druvorna passar utmärkt till att äta direkt från plantan, göra eget vin, marmelad, saft, gelé, eller torka till russin.
Det finns flera olika sorters vinrankor, både med och utan kärnor. Utöver goda druvor så ger vinrankan med sitt stora bladverk även ett bra solskydd i ditt växthus, orangeri, eller pergola.

 

Vinrankans växtsätt

Vin är en starkväxande lian som slingrar sig flitigt. De gröna rankorna förvedas under hösten och blir till bruna stammar, som nästkommande säsong bär frukt. Även rötterna har en tendens att ta över med tiden, så en vinranka bör inte planteras i nära anknytning till andra växter som behöver mycket rotutrymme.

 

Plantering av vindruvsplanta

Det bästa tillfället att plantera en vinranka är på våren. Du bör plantera vinrankan i jord som har ett pH-värde på ungefär 7,0. Vinet kan med fördel planteras i ett växthus eller i en pergola där den har möjlighet att klättra. Det bästa är att plantera vinet direkt i marken så att rötterna kan sprida sig fritt, men det går även att odla vin i en större kruka.

 

 

Beskärning och strukturering av vinrankan

Beskärningen är viktig för att få vinrankan att växa på rätt sätt och maximera fruktsättningen. Det finns fyra huvudsakliga strukturer för vinrankor. Vilken som är bäst beror på förutsättningarna på växtplatsen.

Spaljéstruktur

Pergolastruktur

Asymmetrisk kordongstruktur

Symmetrisk kordongstruktur

Om du vill veta mer om hur du skall beskära din vinranka från år till år så skall du läsa vår utförliga artikel om hur beskärning bör ske för att uppnå bästa resultat: Så beskär du dina vinrankor – år för år
 

Olika vinsorter

Nedan ser du några populära vinsorter som passar bra för vårt svenska klimat:

Vitis 'Schuyler'

Druvfärg: Blåa
Zon: 1-5
Kärnor: Kärnfria


Vitis 'Himrod'

Druvfärg: Gul-grön
Zon: 1-2
Kärnor: Små kärnor som kan ätas


Vitis 'Einset'

Druvfärg: Rosa
Zon: 1-3
Kärnor: Kärnfria