Squash/Zucchini

Squash – eller Zucchini som den också kallas, är en mångsidig grönsak som kan användas till mycket inom matlagning. Du kan odla zucchini både i kruka och på friland.

 

Det finns många olika sorters squash

Butikerna som säljer fröer burkar ha ett brett utbud av squashsorter. Vissa sorter är gula, andra är gröna. Formen skiljer sig också åt, från runda sorter till avlånga sorter.
Den vanligaste sorten är sommarsquashen. Den känner man igen på den gröna färgen och avlånga formen.

 

 

Du kan med fördel förodla dina squashplantor

Om du vill ha en tidigare skörd så kan du förodla squashplantorna inomhus. Så din squash inomhus i kruka eller låda i april-maj. 4-6 veckor senare är plantorna redo att planteras ut.

Du kan plantera om squashen i en stor kruka, eller sätta plantan direkt på friland. Tänk på att plantorna blir ganska breda, så ha 70 cm mellan plantorna om du planterar dem på friland.
När plantorna väl har etablerat sig så växer de väldigt fort. Inom några veckor så har plantan brett ut sig och börjat få blommor.

Gödsla gärna med jämna mellanrum. Detta är extra viktigt om du odlar i kruka.

 

Skörda zucchinis ofta

Din planta kommer att bära mycket frukt. I juli kommer de första frukterna och sedan fortsätter det bara att komma. Under högsäsongen så kan du skörda plantan nästan varje dag.

Skörda frukterna när de är 10-20 cm långa. Det finns två fördelar med detta. De små frukterna är godare, och plantan får fler frukter om man skördar ofta.

 

 

Har mina plantor fått bladmögel?

En av de vanligaste frågorna kring squashplantor är varför bladen får vita märken som ser ut som mögel.
Svaret är att din planta är helt frisk. Plantans blad skall se ut så.