Havtorn

Havtorn, detta fantastiska lilla bär. Har ni smakat något med äkta havtorn i så lär ni antingen ha älskat eller kanske direkt ogillat det. Gillar man något så vill man kanske köpa det och göra egen sylt, saft eller annat med det. Havtorn är förhållandevis dyrt att köpa i butik, därför föreslår vi så klart att ni ska odla det själva. Att odla havtorn kräver tålamod, precis som med så mycket annat. Dock är det så att hemmaodlade havtornsbär förmodligen smakar otroligt mycket godare och bättre än till exempel köpta bär. Oavsett om det är ekologiska bär eller inte.

För dig som vill odla havtorn hemma

Havtorn-växten är mycket tålig för både torka, sol, kyla och trivs på extrema platser. Detta gör odlandet lite enklare så sett. Det är sällan vi stöter på det ”perfekta” odlingsstället som är 100% optimalt för alla typer av odlingar. Därför kanske just era trädgårdar passar bra in för att odla havtorn på egen hand. Man kan odla havtorn i kruka eller välja ut ett bra ställe i trädgården och så frön. Jorden du ska odla i bör vara neutral, det vill säga ett pH-värde på ungefär 6-7. Har du ett pH-värde över det så kan du kalka jorden innan odlingen. Havtorn trivs bra i sandig, väldränerad och kalkhaltig jord med rikligt med sol. Var lite försiktig med riktigt tunga lerjordar. Då är det bättre att investera i ny jord. Bor ni vid kusten och ska odla havtorn så är det hur lugnt som helst. Havtorn klarar av salta vindar .

Jorden ni ska odla i kan grundgödslas med höstgödsel och bärgödsel. Genom att kalka jorden ni ska odla havtorn i så hjälper kalken växten att ta tillvara på markens kväve vilket är bra.

Kom igång med havtorn-odlingen

Lämpligt radavstånd är för odlingen av havtorn är 4 meter och plantavstånd på ca 1-1,5 meter. Om du ska odla ett större antal havtorn-buskar så kan du göra som Wramsaroma.se föreslår:

”Du planterar i rad 1 först 1 hane och sedan 9 honor och upprepar detta i hela raden. I rad 2 börjar du sedan med 4 honor och sedan 1 hane och sedan 9 honor och 1 hane. Därefter kör du 9 honor och 1 hane i resten av raden.  I rad 3 gör du som rad 1. På detta vis får du maximal pollinering av hanarna som ett kors över fältet.”

Ska ni lyckas med att odla havtorn så bör ni plantera både en honplanta och en hanplanta. Då får ni bättre pollinering vilket är viktigt.

Odla Havtorn med fröer

Havtornfröer finns att köpa i välsorterade fröbutiker. Försök då att köpa Hippophaë rhamnoides som är en lättskött art inom havtornsläktet. Lämpligt radavstånd är för odlingen av havtorn är 4 meter och plantavstånd på ca 1-1,5 meter.

Odla havtorn med plantor

Havtorn går att köpa som ”färdiga” plantor. Tänk på att köpa både honplanta och hanplanta för pollineringens skull.

Skörda havtorn

Havtorn skördas oftast i september när bären övergått helt från grönt till orange. Ni har cirka 4 veckor på er från det att bären börjat mogna. Tänk på att ju längre ni väntar med att skörda, desto sötare havtornbär får ni. Tänk också på att det inte är helt lätt att skörda havtorn då grenarna har taggar och bären sitter väldigt nära stammen. Det gör dem svåråtkomliga.

Beskära havtornsbusken

Ska ni beskära havtornsbusken? Gallra ut äldre grenar från basen och gallra ut äldre grenar på olika höjder. På så vis får färskare och friskare grenar mer näring. Beskärningstid är Juli-september (den så kallade jas-perioden) och på vårvintern.

Användningsområden för havtorn

  • Saft
  • Sylt
  • Gelé
  • Likör
  • Hudvårdsprodukter