Morötter

Nu börjar det bli dags (maj månad) att odla morötter. Här får du reda på hur du odlar morötter i trädgårdslandet, pallkrage i kruka eller i sand. Valet är ditt – eller är det verkligen så? Vi vet att många begränsas av sina förutsättningar när det kommer till att odla saker. Det kan vara en sådan sak som tiden, att den helt enkelt inte finns. Likaså tålamodet… Sen finns det dom som helt enkelt inte har utrymmet eller möjligheterna att ge sina växter förutsättningarna som krävs. Därför har vi skrivit denna guiden på olika sätt, det vill säga att det finns guide för dig som vill:

Odla morötter i pallkrage

Ska du göra någon typ av odling i pallkrage så är det viktigt att tänka på lite olika saker innan du sätter igång. Ta reda på om pallkragen är behandlad med något medel, är det behandlat med ett ”farligt” medel så köp ny eller täck ytorna med plast. Detta gäller endast ytorna som kommer i kontakt med jorden. Likadant är det om träet är målat med en färg som inte lämpar sig till detta. Nog om det, vi tror du förstår hur vi menar. Man vill ju inte få in gifter i jorden där morötterna ska stå.

 1. Säkerställ att pallkragen är placerad på ett bra ställe med mycket ljus och möjlighet till regn. Dvs inte stå under exempelvis tak.
 2. Vi rekommenderar alltid att man använder sig av en markduk när man ska odla i pallkragar, likadant gäller när du ska odla morötter i pallkragarna.
 3. Fyll upp med ca 25-50 cm mullrik sandjord utan stenar och ta bort eventuella klumpar. Tänk på att morötterna trivs bäst i jord med ett pH-värde på över 6.0.
 4. När du sätter fröerna bör jorden vara fuktig så att processen startar direkt, sätt fröerna ca 1 cm ner i jorden med 4-5 cm gallringsavstånd. Radavståndet bör vara mer än 25 cm.
 5. Morötterna och dess fröer tar ca 12-16 dagar på sig att gro, ha därför tålamod.
 6. Har du problem med tålamodet så kan du lägga morotsfröerna i vatten ett dygn innan du ska sätta ner dem i jorden, då går det fortare.

Odla morötter i kruka

För dig som till exempel bor i lägenhet och inte riktigt har utrymmet till ett trädgårdsland så är alternativet riktigt bra – odla morötterna i kruka. Många vi pratar med tycker det är trevligt att odla morötter i kruka då det dels ser trevligt ut att titta på, men också för att kunna flytta runt krukorna lätt.

Då morötterna gillar fuktig jord så rekommenderar vi en keramisk kruka utan dränering, tänk bara på att inte ställa krukan på ett ställe så att den kan bli överfylld med vatten vid exempelvis regn eller liknande.

 1. Välj ut en lämplig kruka. Storleken bestämmer du själv. Vi rekommenderar att odla morötterna i en kruka som är minst 40 cm i diameter och minst 25 cm hög.
 2. Välj ut en mullrik sandjord och fyll krukan med den.
 3. Peta ner fröerna ca 1 cm ner i jorden med 4-5 cm gallringsavstånd.
 4. Vill du ha snabbare process så

Odla morötter i trädgårdslandet – det vanliga sättet

Har du turen att ha utrymmet, trädgården och möjligheterna till ett trädgårdsland? Grattis. Då ökar dina möjligheter till att odla massor av spännande bland annat grönsaker och frukter som du har väldig nytta av i såväl matlagning som bakning osv. Ska du odla morötter i trädgårdslandet så bör du tänka på att ha rätt jord, väldränerat trädgårdsland och rätt djup. Det är inte bara morötter som växer på djupet så försök att ha minst 25 centimeters djup.

Som du kanske läst längre upp så trivs moroten i fuktig och mullrik sandjord med pH-värde på 6.0 och över.

 1. Sätt fröerna på ca 1 cm djup med 4-5 centimeters gallringsavstånd. Ska du ha morötter i långa rader så försök att hålla minst 25 centimeters radavstånd.
 2. Gallra eller plantera om när du ser att någon inte riktigt tar sig.
 3. Skörda efter behov.

Tips för odlingen

 • För att undvika så kallade ”Gröna nackar” så ska du trycka upp mer jord på plantan om du ser att det sticker upp för mycket av moroten.
 • Vill du få större morötter? Då ska du så med större avstånd mellan plantorna och se till så att du har gott om djup för moroten att växa.

Frågor från läsarna

Mina morötter blir gröna upptill, hur motverkar jag detta?

Odlingsexperten svarar: Detta kallas ”Gröna nackar” och uppstår när för mycket av moroten sticker upp från marken. Se till så att moroten har plats att växa nedåt och lägg på jord på det som sticker upp om du ser det.

När ska jag skörda morötterna?

Odlingsexperten svarar: Det kan du göra när som helst när moroten har nått önskad storlek.