December

Här är vår trädgårdskalender för december månad. Ni som undrar vad man kan göra i trädgården i december har så klart hittat rätt. I december månad brukar det vara kallt i Sverige. I Skåne där vi håller till, brukar det vara runt 0 grader och ner till som mest -15 om det är en vanlig ”vinter”. Många djur har extra svårt att skaffa föda och näring under vintermånaderna och därför är det bra om ni är medvetna om detta. Djuren som besöker er trädgård i hopp om att hitta föda kan lätt förstöra era växter.

Gnagskydd på växterna

Om ni ofta får besök av till exempel rådjur och harar i er trädgård så är vårt tips att ni sätter på gnagskydd på växterna så inte rådjuren och hararna kan tugga och gnaga på stammarna. Detta ger ett bra skydd mot gnagare.

Ni kan även hänga ut otvättad fårull i och kring växterna. Rådjuren gillar verkligen inte doften av fårull. Vill du vara riktigt säker på att rådjuren inte ska ge sig på dina mindre växter som inte går att sätta gnagskydd på så bör du hälla cayennepeppar över växterna. Det är avskräckande.

Dekoration till fönstren och juldekoration

När du är inne i december månad så finns det inte mycket som slår den mysiga julkänslan av allt pyssel, paketfixande och all matlagning. Har du amaryllis odlat så kan du enkelt klippa ner växten och använda det som snittblommor nu under julen. Fiffigt va?

Planering

December är kanske inte den bästa månaden att börja så och plantera växter då det runt om i landet kan vara tjäle och i stort sett omöjligt att få något att växa. Därför är vårt tips att använda den härliga vintermånaden till att planera trädgården och odlingarna inför kommande säsong. Beställ hem fröer, rita ut hur ni vill ha planteringarna och var de nyinköpta pallkragarna ska stå någonstans. Är ni riktigt händiga kan ni bygga ett eget drivhus. Mer information om att bygga drivhus kan ni snart se på vår odlingsblogg där Emil och Christoffer visar hur du bygger ett eget drivhus.

Tips!

  • Skaka av snö från grenar. Om snön är för tung så kan det skada grenarna och i värsta fall knäckas. Det vill vi ju inte.
  • Gå en runda i trädgården varje dag. Försök att ta bort eventuell is från rabatterna om så är fallet.

 

God jul och gott nytt år önskar vi på OdlingsGuiden.se!