6 saker du kan göra med syrénblommor

Man känner doften överallt när syrénerna börjar blomma.  Syrénblommornas doft är faktiskt en av få blomdofter som inte har kunnat framställas artificiellt. Det är detta som gör dessa blommor så speciella. Det finns många sätt att ta tillvara på syrénens aromer. Här kommer 6 tips på vad du kan göra.

 



Syrénsaft

Du behöver:

  • 150 blomklasar
  • 8 liter vatten
  • 6 kg socker
  • 10 citroner
  • 200 gram citronsyra

 

De vanligaste färgerna på syréner är vita, ljuslila, och mörklila. Om du har tillgång till mörklila blommor så kan du med fördel använda dessa då de ger en finare färg på saften. Här använder vi ljuslila.

Steg 1

Lägg blomklasarna i en hink och koka upp vattnet och sockret i en kastrull.



Steg 2

Skiva citronerna och lägg ovanpå blomklasarna. Häll på det kokande vattnet, tillsätt citronsyran, och rör om.
Låt saften stå under handduk i 2-3 dygn.

Steg 3

Sila saften och häll den på flaskor. Om du fyller flaskorna till 3/4 så kan du frysa in dem.



Syrénsocker & Syrénsirap

Du behöver:

  • 1 liter lösa syrénblommor
  • 2 kg socker

Steg 1

Plocka loss blommorna från blomstjälkarna.



Steg 2

Varva socker och blommor i en burk. Låt stå i 3-4 dagar. Skaka burken en gång om dagen.

Steg 3

Sila ut blommorna så du får en skål med rent socker och en skål med sockerblandade blommor.
Låt det rena sockret stå i en skål i några dagar så att det torkar. Bryt sönder sockret med jämna mellanrum när det stelnar.



Steg 4

Tillsätt lite vatten till de sockerblandade blommorna och koka upp till det tjocknar. Häll sirapen på burk.
Du behöver inte sila bort blommorna. Detta gör sig utmärkt som ett pålägg likt marmelad, eller som topping på glass.



Syrén-té

För att göra syrén-té så behöver du bara plocka blommor och lägga på tork. Du kan med fördel använda en frukt- och svamptork till detta. Blommorna kan du sedan blanda med andra örter för att göra en témix.
Du kan också använda de torkade blommorna till mer, som du kan läsa längre ner.



Syrénhonung

Du kan använda de torkade blommorna för att göra syrénhonung. Blanda honung och blommor 50/50 i en burk och låt stå i några veckor. Vänd burken med jämna mellanrum då blommorna gärna flyter till ytan.



Syrénolja

Värm upp solrosolja till fingervarm temperatur. Blanda 1/3 torkade syrénblommor med 2/3 solrosolja i en burk. Låt burken stå några veckor i ett soligt fönster och sila sedan bort blommorna. Oljan går utmärkt att använda till matlagning.



Skrivet av

Emil Isaksson

29 år. Växthusfantast som brinner för trädgård och odling.
Odlar helst växter som går att äta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *