Dill

Dill är en uppskattad ört som passar perfekt till exempelvis potatis. Det är också en populär garnering i matlagning. Dill är dessutom ett måste till midsommar, och den bästa dillen är den man har odlat själv.

 

Dill odlas bäst utomhus

Även om det inte är omöjligt att odla dill inomhus, så rekommenderas att odla det utomhus på friland.
Fröna kan sås när som helst på våren eller sent på hösten. Om du skall så på våren så får du bäst resultat om du sår kring april/maj.
Om dillen sås på hösten så kommer fröna att gro våren därpå, så fort temperaturen överstiger 5 °C.

Dillen behöver inte sås på friland, utan kan även odlas i kruka.

Fröna behöver ej sås i rader utan kan strös ut lite sporadiskt. Alla fröer kommer inte att gro och vissa plantor lyckas ej etablera sig.
Ha tålamod. Fröna kan ta 3 veckor att gro.
När fröna har grott så kan du gallra lite efter behov.

 

 

Skörda successivt, men låt dillen blomma

Du kan skörda blad från dillplantan under hela säsongen. Låt dock huvudstammen växa och utveckla blommor. Dessa blommor, eller ”dillkronor” passar utmärkt till exempelvis kräftor.
Om du odlar dillen på frihand så kan du låta några dillkronor vara kvar till sensommaren. På så vis kommer dillen att föra av sig och självså sig till nästkommande år.

Du kan även skörda fröna och använda i matlagning.

 

 

Kruk-dill från mataffären är svår att odla

Dill som man köper i kruka i mataffären är oftast hårt och snabbt uppdriven för att säljas till kunder som skall skörda hela plantan strax efter inköp. Dessa plantor är ofta väldigt svaga och taninga, och lämpar sig inte för vidare odling.
Om man ändå vill göra ett försök så bör man klippa ner dem så långt som möjligt, plantera om i näringsrik jord, och låta dem växa upp igen. Försök även att köpa ekologisk dill om du har för avsikt att fortsätta odla ekologiskt.