Prydnadsgräs

Vill du tillföra ytterligare en dimension i din trädgård så ska du definitivt prova att odla prydnadsgräs i rabatterna eller i krukor som du sätter ut i trädgården på lämpliga ställen. Just prydnadsgräset är i mångas ögon ett ”ogräs” som man på något sätt har tämjt och tagit hand om. Att sköta prydnadsgräs är inte jättesvårt om man bara har de rätta förutsättningarna. Mer om detta tar vi upp längre ner på sidan.

Olika sorters prydnadsgräs

Precis som med så mycket annat så finns det mängder av alternativ när det kommer till att odla något. Det finns till exempel över 30 grässorter som är vanligt förekommande i Sverige. Att odla prydnadsgräs kräver en viss noggrannhet, detta kan bli mindre tidskrävande om du från början väljer rätt sorts gräs som du vill ha som prydnad i din trädgård. Vissa vill ha höga grässtrån medan andra vill ha kortare prydnadsgräs som smälter in bra med resten av trädgården.

Miskantus/Glansmiskantus

En av de absolut vanligaste prydnadsgräsen är glansmiskantus som blir 150-200 cm höga. Riktigt vackra, står kvar på vintern.

Elefantmiskantus

Stora och långa – blir hela 300 cm höga. Blommar dock väldigt sällan i Skandinavien.

Rör

Höjden vid blomning är ca 120-130 cm. Ska beskäras till marknivå.

Tuvrör

Höjden vid blomning är ca 120-130 cm. Ska beskäras till marknivå. Gulbruna

Starr

Växer gärna i skugga.

Japansk starr

Vintergrön färg på gräset, blir cirka 35-45 cm hög och trivs egentligen överallt. Blir härligt ”isig” på bladen vilket passar utomordentligt in i vinterlandskap med snö och frost.