Kryddor & Örter

Att odla kryddor, örter och kryddväxter hemma kan vara tufft. Vi ska på denna sidan gå igenom hur man lättast ska gå tillväga för att lyckas med att odla kryddor och kryddväxter hemma.

Först av allt ska du kolla igenom checklistan över saker som du behöver ha hemma för att lyckas med anläggningen av din krydd- & örtagård. Kryddor och kryddväxter kräver noggrannhet, ibland över det vanliga. Checklistan hittar du på sidan som handlar om Tips & Trix.

När du gått igenom checklistan, är det bara att köra igång. Under kryddor finns det flera olika guider för att odla tex. chili. Tanken är att listan skall göras längre med tiden och att flera guider tillkommer snart. Nåväl. Välj ut en krydda eller kryddväxt som du vill odla och kör igång.

Olika sätt att odla kryddor på

Ett vanligt sätt att odla kryddor på är att göra det i ett drivhus vilket funkar perfekt att göra inomhus. Har du en balkong du vill odla dina kryddor och kryddväxter på så kan en tunna av trä vara perfekt. Tunnan kan vara ca 50 cm i diameter och 50-60 cm hög. Det blir hur bra som helst. Börja med att fixa en tunna eller kruka, såjord och fröer. Därefter är det inte så svårt.

Fyll upp tunnan till 75% eller 3/4 med såjord och börja plantera. För att få det att se snyggt ut rekommenderar vi att du köper tre tunnor i olika storlekar. Den minsta på 30 cm i diameter, den andra på 50 cm i diameter och den tredje på 70 cm i diameter. Då blir det en vacker grupp med olika kryddväxter och kryddor.

Örtagård

Att anlägga en egen örtagård är inte bara oerhört roligt, det blir snyggt också! Börja planera genom att skissa upp hur du vill ha det. Ska du ha en rabatt med kryddväxter eller i trädgårdslandet? Försök variera de olika kryddorna så att du till slut har en hel arsenal med kryddor och kryddväxter vilket du kommer vara glad över när det kommer till matlagningen. Att ha egenodlade kryddor hemma är fantastiskt och mycket godare än att köpa. Det tycker vi i alla fall. Tänk själv vilken lyx att kunna gå ut till sin örtagård och hämta in lite färska kryddor.

Vanliga kryddväxter

Givetvis finns det hur många kryddor och kryddväxter som helst. Men vi kan lista de vanligaste och lättaste att odla och sköta om.