Gör maskrosmarmelad – ta vara på ogräset!

Våren är kommen och man ser gula fält överallt. Nej, jag pratar inte om rapsen.
Maskrosen är mest känd som ett ogräs i gräsmattan, men faktum är att det är en väldigt mångsidig växt. Bladen kan användas till sallad, roten kan man göra te på, knopparna kan man steka, och blommorna kan man göra marmelad på.

Här kommer ett recept på maskrosmarmelad - solsken på burk.

Du behöver:

  • 3 liter maskrosblommor(hela)
  • 1 liter vatten
  • 7 dl syltsocker
  • 2 citroner
  • 2 lime

Steg 1

Plocka maskrosblommorna. Plocka gärna de outslagna blomknopparna samtidigt. Dessa kan du steka i smör, salt, och honung. De smakar som en blandning av brysselkål och sparris.

Steg 2

Riv skalet från citronen och limen under tiden som du kokar upp vattnet. Plocka även loss de gula kronbladen från maskrosblommorna.

Steg 3

Häll maskrosbladen i en skål tillsammans med en skivad citron och en skivad lime. Använd bara en frukt av varje - annars kommer marmeladen bara att smaka citrus.
Låt detta stå och dra i 1 timme.

Steg 4

Sila blandningen och koka upp i en kastrull tillsammans med syltsockret och de rivna citrusskalen. Låt sjuda i 15 minuter.

Steg 5

Skumma bort det översta skummet och försök lämna kvar så mycket citrusskal som möjligt.

Steg 6

Häll på burkar. Vänd burkarna med jämna mellanrum under tiden marmeladen stelnar. På detta sättet blir citrusskalen jämt fördelade och sjunker inte till botten av burken.

Och när du ändå är igång..

Passa på att plocka så mycket maskrosblommor och blomknoppar som möjligt på våren. Spara i påsar och frys in. Maskrosor är extremt näringsrika och denna växt är väldigt underskattad i köket.

Skrivet av

Emil Isaksson

29 år. Växthusfantast som brinner för trädgård och odling.
Odlar helst växter som går att äta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.