Rosensaft – en blommig törstsläckare

Att göra saft på rosenblad kan verka lite udda, men likt flädersaft och syrénsaft så ger rosor en väldigt blommig smak som skiljer sig en del från bärsaft.

Du behöver:

  • 250g rosenblad (cirka 30 blommor)
  • 2L vatten
  • 1,3kg socker
  • 2msk citronsyra

Steg 1

Plocka kronbladen från rosorna. Ju mer utslagen blomman är desto lättare lossnar bladen.

Steg 2

Koka upp blommorna och vattnet i 10 minuter. Låt det sedan sjuda medan du blandar ner sockret och citronsyran.
Blandningen kommer till en början ha en ljusrosa färg, men när citronsyran tillsätts så får saften en djupröd färg.

Steg 3

Koka upp safter en gång till så att allt socker löses. Sila sedan saften genom en saftsil.

Steg 4

Låt saften svalna lite och häll den sedan på flaskor.

Njut av din blommiga rosensaft!

Har du tillgång till fläder? Se hit!

Om du har tillgång till fläderblommor så kan du uppgradera rosensaften till rosenfläder - Klicka här för recept!

Skrivet av

Emil Isaksson

29 år. Växthusfantast som brinner för trädgård och odling.
Odlar helst växter som går att äta.