Flytta och plantera om krusbärsbuskar

Flytta och plantera om krusbärsbuskar

Har du krusbärsbuskar som blivit för stora och måste flyttas eller känner du att det är dags att flytta krusbärsbusken bara? Vi genomförde idag en flytt av en krusbärsbuske som skulle till en annan trädgård. Inför flytten och grävandet så försökte vi att lokalisera hur djupt rötterna gick ner och hur långt ut på kanterna vi behövde gräva.

När vi hade koll på var rötterna gick och hur djupt vi skulle gräva så var det bara att sätta igång. Viktigt att tänka på när du ska flytta en krusbärsbuske är att den ofta har flera ”delar”. Busken på bilden hade 5-6 delar varav en lite större som var i mitten. Smådelarna kunde vi sedan separera från ”huvudbusken” och plantera ut var vi vill. Det är ett fiffigt sätt för att få många krusbärsbuskar, eller om du bara ska dela med dig till en granne.

Vi tog fram en presenning som vi la de olika delarna på för att enkelt kunna transportera vidare till sin nya adress. Just presenning är bra att använda till detta då det bibehåller fukten i jorden under transporten, det är lite som när du köper blommor i en blomsterhandel, då får du plastpåse om ändarna på blommorna just för att behålla fukten.

Krusbärsbusken sitter oftast ganska djupt med sina relativt tjocka rötter. Är det någon rot som går av när du gräver upp busken så är det inte hela världen.

Tips när du ska plantera om krusbärsbuskar

  • Rensa sticklingarna från ogräs och okända växter som hängt med i flytten innan du planterar om busken.
  • Tänk på att ha ca 1.5 meters avstånd mellan buskarna om du har flera i närheten av varandra.
  • Krusbärsbuskar trivs bäst i mulljord som är vattenbärande.
  • Krusbärsbuskar trivs bra där det är varmt och luftigt.

Skrivet av

Christoffer Borg Mattisson

Skribent på OdlingsGuiden.se. Stort intresse för fotografering, trädgård, hus & hem. Är riktigt duktig på att odla saker och mindre duktig på att hålla sakerna levande. Därför är det tur att jag bor ihop med en tjej som har oerhört vårdande, gröna fingrar, som då tar hand om allt jag odlat. Brinner för miljön och vill att fler ska upptäcka hur lätt och billigt man kan klara sig på att odla saker hemma istället för att köpa i butiken.