Mördarsniglar

Mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter, har gäckat trädgårdsägare ända sedan dess spridning tog fart i Sverige i mitten av 1980-talet. Vad kan man då göra för att bli kvitt detta skadedjur?

 

Äggen sprids lätt

Mördarsnigeln har en livscykel på cirka ett år. De är hermafroditer, vilket innebär att de kan befrukta sig själva. På grund av detta så räcker det att man får in en mördarsnigel i trädgården för att en hel population skall uppstå.

Sniglarna blir könsmogna efter cirka 5 veckor och kan därefter lägga flera hundra ägg åt gången. Äggen kläcks efter 1-2 veckor och det är denna snabba fortplantningsförmågan som gör mördarsnigeln så farlig.
De sniglar som kläcks under sommarhalvåret övervintrar under jord till våren, då de fortsätter att lägga ägg tills de dör.

Äggen ser ut som små vita kulor. Dessa ägg sprids lätt från trädgård till trädgård via krukväxter, kompost, och jordutbyte.

 

Ta ett kollektivt krafttag mot sniglarna

Du kan lägga all din tid och energi på att försöka utrota mördarsniglarna i din trädgård, men om din granne har en kompost eller något annat fuktigt ställe i närheten av din trädgård och låter sniglarna frodas, så kommer dina ansträngningar till stor del att vara förgäves.
Det är därför viktigt att prata med grannarna och försöka att göra en gemensam insats för att få bukt med sniglarna. Om alla grannar inom en viss radie aktivt vidtar åtgärder för att bekämpa sniglarna så kommer ni att märka stor skillnad i era trädgårdar, inte minst i trädgårdslandet.

 

 

 

 

Tips på hur du bekämpar mördarsniglar

 

Ölfällor

Mördarsniglar attraheras av jäst i allmänhet och öl i synnerhet. Det enda du behöver göra är att fylla en behållare med öl och sätta ut där mördarsniglarna brukar finnas.
Sniglarna kryper ner i ölen och drunknar. Fällan är endast effektiv i 2-3 dagar, sedan måste ölen bytas ut eller fyllas på.

Läs mer om ölfällor här: Hur du gör en ölfälla för att bekämpa mördarsniglar

Två mördarsniglar i en ölfälla

 

Kvällsronden

Något som fungerar bra om man gör det till en vana är den så kallade ”kvällsronden”. Gå ut en runda i trädgården sent på kvällen med en sax, och klipp ihjäl alla mördarsniglar du hittar. Mördarsniglarna är som mest effektiva på natten, och gräsmattorna brukar vara fulla med sniglar på kvällarna.

Denna metod har flera fördelar. Dels så stoppar du sniglarna innan de har nått fram till sitt mål, och eftersom mördarsniglar kannibaliserar på döda sniglar så dirigerar du om de kvarvarande sniglarnas uppmärksamhet så att de ger sig på de döda sniglarna istället för växterna. Du kan även gå ut ytterligare en gång ett par timmar senare för att ta hand om de sniglar som har samlats kring de döda sniglarna.

 

 

 

 

Snigelkorn

Snigelkorn går att köpa i de flesta välsorterade trädgårdsbutikerna. Kornen fungerar på så sätt att sniglarna äter dem istället för att äta växterna. Kornen framkallar en mättnadskänsla hos sniglarna vilket gör att de drar sig tillbaka, och eftersom kornen ej innehåller någon näring så dör snigeln av näringsbrist.

Kornen skall spridas ut i ett jämt mönster kring växterna som brukar angripas, och ej läggas i högar. Denna bekämpningsmetod kan bli dyr om man skall göra det regelbundet.

Snigelkorn på rätt sätt

Snigelkorn på fel sätt

 

Mekaniska hinder

Man kan skydda sig mot mördarsniglar genom att sätta upp mekaniska hinder. Det finns färdiga elstängsel att köpa, men det kan bli ganska dyrt.
Sniglarna ogillar att krypa över koppar. Man kan därför göra egna ”Snigelstaket” av koppartejp. Koppartejpen går att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.

Nedan ser ni mitt snigelstaket av koppar runt en squashplanta.

En zucchiniplanta innanför ett snigelstaket av koppar.

 

 

Salt

Salt är ett av de vanligaste metoderna som folk använder, antigen genom att hälla salt direkt på sniglarna eller att plocka sniglar och lägga dem i salt. Dessa metoder rekommenderas inte.
Salt dödar sniglarna väldigt långsamt, vilket orsakar onödigt lidande. Salt i jorden är heller inte uppskattat av växterna. Du kan även skada de nyttiga djuren som till exempel daggmasken om du använder salt på jorden.