Persilja

Persilja är en uppskattad garnityr i matlagning, men den är också god att ha i sallader eller bara äta som den är. Det finns två huvudsakliga sorter, slätbladig och krusbladig persilja.

 

En gammal kulturört

Persilja är en gammal ört som användes som krydda och dekoration redan på romartiden. Innan dillen blev standardkryddan till kräftorna, så användes persilja.

 

Det finns två sorters persilja

Slätbladig persilja har, som namnet antyder, släta blad. Den slätbladiga persiljan anses ha mer smak jämfört med den krusbladiga persiljan, som man känner igen direkt på de krulliga bladen.

 

 

Förkultivera persiljan

När du skall så persilja så kan du med fördel förkultivera den. Så fröna inomhus i kruka i Mars-April. Tänk på att förna kan ta lång tid på sig att gro, så ge inte upp hoppet för tidigt.

Plantera ut persiljan utomhus eller på din balkong när risken frö frost är över.

 

 

Du behöver inte köpa nya frön nästa år

Plantan kan klara den svenska vintern, om man har lite tur. För att försäkra sig om att få ny persilja till nästa år så kan man låta plantan gå upp i blom på sensommaren. Persiljan kommer då att producera frön och självså sig själv till nästa år.

När hösten sedan kommer så kan man gräva upp plantan och fortsätta odla den i kruka inomhus fram till våren.

 

Lycka till med din persilja!