Basilika är en av de populäraste kryddorna att odla själv. Dess distinkta men mångsidiga smak passat till många olika sorters matlagning.
En perfekt nybörjarkrydda
Basilika är en av de enklaste kryddorna att odla. Både plantor och fröer finns tillgängliga i princip hela säsongen.
Plantan är väldigt tålig och lätt att odla – perfekt för nybörjaren med andra ord.
Odla Basilika från frö
Fröna kan med fördel sås tidigt på våren. Bästa tiden för att så fröna är februari-april, beroende på vart i Sverige du bor.
Fyll en kruka med såjord. Strö några basilikafrö i krukan och täck över med ett tunt lager jord. Ställ för att gro i ett soligt fönster.
Om du märker att plantorna nästan växer ovanpå varandra när de har grott så kan det vara en bra idé att gallra lite. De plantorna du gallrar bort kan du antingen göra dig av med, eller plantera i en ny kruka.
Du kan odla basilika från frö året runt, men det kräver lite mer förberedelser. Läs mer om att odla inomhus året runt här.
Köpa basilikaplanta
Det finns några saker man bör tänka på när man köper en basilikaplanta. Plantor som man köper från plantskolor och handelsträdgårdar är oftast uppdrivna på ett naturligt och långsamt sätt, vilket gör att du får en stark och härdig planta.
Ett billigare och mer lättillgängligt alternativ är att handla en basilikaplanta från din lokala mataffär. Alla välsorterade mataffärer säljer nuförtiden kryddplantor i kruka.
Det går utmärkt att göra på detta viset, men det finns några saker som är värda att tänka på.
Basilika som man köper i mataffären är uppdrivna av en enda anledning – att kunden skall köpa basilikan, klippa av bladen, och använda i matlagningen. Plantorna från mataffären är oftast inte särskilt starka, och de klarar sällan att till exempel börja odlas utomhus på en gång.
För att säkerställa att du får en frisk basilikaplanta som varar hela säsongen gör så här:
- Klipp ner hela basilikaplantan till strax ovanför de första skotten på stjälkarna.
- Låt skotten växa ut och bli åtminstone 10 cm långa innan du börjar skörda.
- Klipp av topparna på plantan och använd dem i matlagningen. Plantan kommer på så sätt att bli buskigare.
- Låt några sidoskott vara så att de går upp till blomning om du vill ha frö som du kan så till nästa år. Om inte så kan du plocka bort blomknopparna, detta främjar tillväxten av blad.
Basilika kan odlas på många ställen
När din basilikaplanta har etablerat sig och frodas, så kan du placera plantan i växthus, på balkongen, eller låta den stå kvar inomhus i ett soligt fönster.
Du kan även plantera ut basilikan utomhus, men då måste du avhärda plantan först. För att avhärda plantan så låter du den stå utomhus några timmar per dag, och ökar successivt antalet timmar som den får stå ute.
Värt att tänka på är att nattemperaturen bör vara över 15 grader på det stället du väljer att ställa din basilikaplanta.
Basilika är en lättskött växt
Basilika växer fort och kräver inte mycket mer än värme för att trivas. Tänk på att vattna regelbundet, eftersom plantan inte tål att torkas ut.
För mycket sol är inte heller bra för plantan. Tillämpa sunt förnuft, så kommer dina plantor att frodas.
Förläng säsongen med sticklingar
Om din planta börjar bli ranglig framåt sensommaren så kan du ta sticklingar och plantera om, och vips har du en ny planta.
För att ta sticklingar, gör så här:
- Knip av ett av skotten som växer från moderplantan
- Sätt skottet i lite vatten tills du ser att rötter börjar växa.
- När skottet har börjat få rötter så sätter du den i en kruka med jord. Sticklingen kommer nu att börja växa som en vanlig planta.
Användningsområdena är många
Basilika går att torka, men många hävdar att en stor del av smaken försvinner. Det kan jag hålla med om.
Ett bättre alternativ är att frysa basilikabladen. På så sätt behåller man den färska smaken, och förlänger hållbarheten.
Basilikans ursprung
Basilika är kanske mest känd som en Italiensk krydda, fen faktum är att växten har sitt ursprung i Indien.
Växten är flerårig, men den odlas oftast som ettårig här i Sverige.