Sallad

Sallad – eller sallat som det egentligen heter, är förmodligen vår vanligaste grönsak. Den är väldigt lätt att odla vilket gör att man både kan spara pengar och få en bättre smak genom att odla själv.

 

Det finns många olika sorters sallat

Sallat finns i många färger och former. Vissa personer föredrar den välkända isbergssalladen, andra föredrar den lite beskare & kryddigare ruccolan.
Här listar vi några olika sorter, och vad du bör tänka på när du odlar dem.

Plocksallat

Plocksallat är precis vad det låter som, en salladssort som man låter växa fritt, och plockar blad allt eftersom. Plocksallad ger bäst skörd om man tillämpar den  ’cut and come again’-metoden. Denna metod går ut på att man skördar bladen allt eftersom, och på så sätt får man alltid spröd och god sallat.

 

Romansallat

Romansallat känner man direkt igen på den avlånga formen med långa, krispiga blad. Denna sort passar dig som inte skördar regelbundet. Till skillnad från plocksallad så kan romansallad stå ett tag som fullvuxen utan att bli besk eller brun.

 

 

Isbergssallat

Isbergssalladen är vanlig i matbutiken, där man köper den i huvudform. Man kan odla den på två olika sätt. Antingen så skördar man bladen efter hand som plantan växer, eller så låter man plantan vara ifred. I slutet av säsongen kommer man då kunna skörda ett salladshuvud. Min erfarenhet är att man får större skörd om man plockar bladen efter hand.

 

Ruccolasallat

Ruccola, Rucola, eller Senapskål som den också kallas, är en kryddig salladssort från Italien. De smala, krispiga bladen är lätta att känna igen.

 

Salladsblandningar

Det finns fröblandningar som innehåller frön från många olika salladssorter, främst plocksallat. Detta är ett bra alternativ att så om man vill ha variation, eftersom man både får mjuka, röda, gröna, krispiga, och kryddiga salladsplantor på samma planteringsställe.

 

 

Hur man odlar Sallat

Sallat är väldigt lätt att odla. Det enda du behöver tänka på är att vattna regelbundet.

 

Odla sallat inomhus

Om du vill odla din sallat inomhus så kan du så den när som helst på året. Värt att tänka på är att på vinterhalvåret kan du behöva använda dig av växtbelysning.
Du kan läsa mer om inomhusodling här.

 

Odla sallat utomhus

Du kan förodla salladen inomhus för tidigare skörd. Så fröna i en kruka eller balkonglåda på våren, cirka 4 veckor innan utplantering.
Sallad tål kyla väldigt bra, och kan till och med stå emot minusgrader under kortare perioder. Tänk dock på att en salladsplanta som har förodlats måste avhärdas innan den planteras ut.

Sallad går även utmärkt att så på frihand. Salladen gror redan vid omkring 5 °C. Tänk på att sallad är väldigt uppskattat av mördarsniglar. Läs gärna om mördarsniglar här om du har problem med dessa i din trädgård.

Du behöver inte köpa nya salladsfrön till nästkommande år om du har sått salladen på friland. Du kan låta några salladsplantor gå upp i blom under sensommaren. Plantan kommer att fröa av sig, och nya salladsplantor kommer att gro på växtplatsen till våren.

 

 

Så i omgångar

Även om de flesta salladssorter fortsätter att bilda nya blad allt eftersom du skördar så lever plantan inte för evigt. Så därför nya salladsfrön med 3-4 veckors mellanrum, så är du garanterad färsk sallad under hela säsongen!

 

Skall man gallra salladsplantorna?

Det råder delade meningar kring gallringen. Vissa vill att salladen skall växa i prydliga rader med gott om plats mellan varje planta. Andra sår fröerna och låter sedan salladen växa fritt.
Enligt min personliga erfarenhet så ger vildvuxna och ogallrade salladsplantor större skörd, men man får hålla utkik efter mördarsniglar eftersom den täta växtligheten ger en skugga som sniglarna uppskattar.
Nedan ser ni min salladsbädd. Som ni kan se så låter jag salladen växa relativt vilt.