Purjolök

Är ni trötta på att köpa dyr purjolök i butiken när ni enkelt kan odla det själva? Vare sig ni ska odla purjolök i hink, kruka, pallkrage eller i trädgården så är detta en guide för dig som älskar purjolök. Purjolök har otroligt många användningsområden i matlagning. Många använder det till att fullända en sallad genom att skära ner purjolöken i tunna ringar. I många recept kan man byta ut till exempel gul lök mot purjolök.

Odla purjolök i hink

Tänk på att ha en tillräckligt djup hink om du ska odla purjolök där. Detta är viktigt då purjolöken vill ha rätt mycket utrymme för att växa sig stark och ge fina och kraftiga purjolökar.
Hinken kan du ställa inomhus eller utomhus.

Odla purjolök i pallkrage

När du ska odla purjolök i pallkrage så är det viktigt att du har rätt djup i pallkragen. Då får purjolöken växa fritt nedåt och bilda en stabil lök som står sig bra mot blåst och annat.
Gödsla med kompost eller annan gödsel året innan du planterar purjolöken för bästa resultat.

Odla purjolök i växthus/drivhus

Purjolök gillar värme och går därför utmärkt att odla i växthus. När ni ska odla purjolök i ett växthus eller kanske i ett drivhus så är det viktigt att gödsla jorden i förväg.

Odla purjolök från frö

Man kan köpa purjolöksfröer i välsorterade butiker som tillhandahåller fröer och växter.
Purjolök har en ganska lång utvecklingstid och bör därför förkultiveras inomhus eller i växthus.
Den perfekta tiden att odla purjolök från fröer är februari i södra Sverige och mars i de norra delarna.

Om man inte vill odla från frö så brukar man kunna köpa färdiga plantor på plantskolor längre in i säsongen.

 

 

Det finns en del skadedjur som kan drabba purjolöken

Sjukdomar och skadedjur som kan drabba purjolöken är följande:

  • löksot
  • lökrost
  • lökbladmögel
  • fusarios
  • vitmögel
  • papperfläcksjuka
  • nematoder
  • grönmögel

 

För att undvika sjukdomarna så bör man inte odla purjolök på samma ställe varje år. Purjolöken bör inte ha en återkommande växtplats oftare än var 4:e år.

 

 

 

Purjolök i matlagning

Det är viktigt att ni ansar och sköljer purjolöken ordentligt innan matlagning. Då skär ni ett snitt över hela purjolöken så att ni når mitten av den. Väl där så tar ni bort det första lagret och slänger i förslagsvis en kompost. Nu särar ni på purjolöken så mycket ni kan och sköljer den under rinnande vatten. Då försvinner eventuella småstenar och grus som kan komma in där. Det vill man ju inte ha i maten. Ni kan skära tunna ringar av purjolöken och använda istället för gul lök, schalottenlök och annan lök. Purjolöken ger en rund och fin smak och faller inte ihop under matlagningen på samma sätt som många andra lökar gör.